Sisleme Makinesi Nedir? Taşıyıcı olarak mazot veya su+VK-2 gibi akıcılığı yüksek, şeffaf, renksiz ve nötr (pH=7) bir karışım da kullanılabilmektedir.Küçük ve hafif yapılı el sisleyicileri genellikle bu tiptedirler.Askeri amaçlarla geliştirilmiş olan büyük tip termik sisleyiciler olup, bu sisleyiciler tarımda da kullanılmaktadır.
Sisleme Makinesi
Sisleme Makinesi yazımızı inceleyiniz. Termik sisleyicilerin büyük kapasiteli olanları ise bir taşıt üzerine monte edilerek kullanılmaktadırlar.Sera gibi kapalı alanlarda hastalık ve zararlı kontrolünde.Açık ve kapalı alanlardaki sivri sineklerin kontrolünde İnsanların yaşadığı alanlarda her türlü hastalık ve zararlı kontrolünde.Konvansiyonel ilaçlamalara göre daha büyük alanlar ilaçlanabildiği için % 90 oranında zaman tasarrufu sağlarlar.Yanma sonucu oluşan kızgın gaz dışarıya doğru hızla itilir. İlk ateşlemeden sonra, bujinin ateşlemeyi sürdürmesi gerekmez. Çünkü ilk ateşlemede, yanma odası ısınır ve karbüratörden gelen yakıt-hava karışımı kendi kendine tutuşur.Zararlı otların yakılmasında.Sıvı ilacı ısı enerjisiyle çalışan memeler yardımıyla 15-30 µm’ lik damlalara dönüştürerek bir sis bulutu halinde uygulayan tarımsal savaş makinaları sisleyici veya sisleme makinaları olarak adlandırılırlar.Sisleyici çalıştırılmadan önce hava pompasıyla iki depoda da basınç sağlanır.
Sisleme Makinesi Kullanım Alanları
Elektrik motoruyla çalışan bir fan, havayı bir ısıtıcı üzerine üfler ve sıcak havanın önüne püskürtülen ilacı buharlaştırarak sis oluşturur.Sisleme sıcaklığı diğerlerine göre daha düşüktür.Yakıt deposuyla ilaç deposu bağlantılı olup, yakıt deposundaki basınç, ilaç deposu üzerinde etkili olarak, ilacın karışım bölmesine ulaştırılmasını sağlar. Çıkış borusunda helisel bir ısıtıcı vardır.
Yakıt ise bir dişli pompa ile yanma odasına iletilmekte ve hava yakıt karışımı bir buji tarafından ateşlenmektedir. 500-600 °C sıcaklıktaki gaz, karışım bölmesine geçer ve bu anda ilaç bir pompa ile karışım bölmesine basılır.Sislemeyi sağlayacak sıcak gaz, petrol gazının yakılmasıyla oluşur.Elektirikle çalışan küçük el sisleyicileri de mevcuttur.Yani bir depo ilaçla büyük alanlar ilaçlanabilmektedir.
Seraların, açık alanların ve diğer üretim alanlarının don’a karşı korunmasında Donmuş su borularının, kanalların ve buzlu sahaların eritilmesinde kullanılabilmektedir.Silolar, depolar vb. kapalı alanlardaki zararlılarla savaşımda.Bu bölmede bulunan bujinin tırnakları arasında oluşan kıvılcım, tutuşmayı sağlar.Sisleme uygulamalarında çeşitli tip sisleyiciler kullanılmakta olup tarımsal üretimde genellikle elde ve sırtta taşınır tip termik sisleyiciler kullanılmaktadır.Damla çapları çok küçük olduğundan, damlalar yüzeyler üzerinde fiziksel olarak düzgün dağılma özelliğine sahiptir.
Sisleme ile uygulanan ilaç miktarı çok düşük olduğu için makinayı yeniden doldurma ihtiyacı çok azdır.Normal olarak sis, sürüklenme ile 150 m genişliğe yayılır.Depolanmış ürünlerin filizlenmesinin engellenmesinde.Isı enerjisiyle çalışan memelerle elde edilen oldukça küçük damlalı sis şeklindeki pülverizasyonlar, özellikle uçucu böceklere karşı yapılan uygulamalarda oldukça yararlı olmaktadır.
Sisleme Makinesi Çeşitleri
Ancak sisleyicilerin kullanım alanları oldukça fazladır.Yangın tehlikesi bunlarda daha azdır.Sisleme makinalarıyla yapılan uygulamalarda, ilaç taşıyıcı olarak tek başına su kullanılmamaktadır.Sıvılaştırılmış petrol gazıyla çalışan termik sisleyiciler de yapılmıştır.
Sisleyici bu şekilde iki dakika çalıştırıldıktan sonra, ilaç deposunda basınç altında bulunan ilaç bir boruyla gaz çıkış borusunun ağız kısmına püskürtülür.VK-2’nin kaynama noktası 130 °C civarında olup suda erime kabiliyeti çok yüksek olduğundan ve tamamen suda eridiğinden, ilaçlamadan sonra havada absorbe olmaktadır.Motorun egzosuna, ısıya dayanıklı bir ilaç formülasyonu püskürtülür. İlaç bu egzos çıkışında bir sis oluşturur.Depodan karbüratöre gelen yakıt, gaz – hava karışımı olarak yanma odasına geçer.
Tarla ve bahçe bitkilerinde oluşan zararlı ve hastalıklarla savaşımda.Sis şeklindeki damlalarda hacim/yüzey oranı, klasik pülverizasyonlardaki büyük damlacıklara göre çok daha yüksek olduğundan kaplanan alan ve buna bağlı olarak biyolojik etkinlik artmaktadır.Sisleyicinin vantilatörünü, yakıt pompasını ve ilaç pompasını çalıştıran bir motoru vardır.Bu genişlik 400 m’ye kadar çıkabilmektedir.Bu tip sisleyicilerde verdi 140 mL/min kadardır ve bir depo ile 8500 m3 hacim sislenebilir.